fbpx
Blogoplæg om kæbespændinger ved Summerlind Foundation

Kæbespændinger

Kæbespændinger er en udfordring som kræver tålmodighed.
Forestil dig at du går i et træningscenter, for at du gerne vil have din krop til at se ud på en bestemt måde. Med kæbespændinger handler det lidt om det samme, her skal du omkode dit spændingsmønster, for at du kan slappe af – også når du sover.
For om natten arbejder din krop og din kæbe, der kan ligge i et loop som er kædet sammen med din underbevidsthed. Du må derfor se dig selv dybt i øjnene og acceptere at det er et samarbejde mellem dig og din krop. Om natten har kæberne frit spil – når vi sover bider den til. Et afslørende tegn er at vi ikke har det godt om morgenen, Du føler dig ikke udhvilet, har smerter og ømhed i kæber, hoved og nakke.

Hvordan føles det at have kæbespændinger
Kæbespændinger kan være mange ting på grund af årsagen kan komme af forskellige årsager. Jeg vil give en generel beskrivelse her, som du kan kombinere med listen af symptomer længere nede i bloggen.

Spændingerne kan føles som ubehag eller smerte i kæbe, hals og nakke og du har følelsen af at kæben “klikker” når du åbner munden. I værste fald kan kæben låse sig helt fast eller gå af led.

Du kan opleve det, som om ansigtsmusklerne ikke kan slappe af og dit ansigt føles stift, ekstra sensitivt og de konstante spændinger mærkes ind i kæberne og tænderne mens det gør dig tung i hovedet og eventuelt hovedpine.

Er du i tvivl om du har kæbespændinger?
I min klinik oplevede jeg ofte at når en klient ikke kunne slippe sine nakkespændinger, var det på grund af kæbespændinger. De to følges ad og har stor effekt på hinanden. Det næste var af klienten som regel ikke var klar over at hun havde spændinger i sin kæbe. Er du i tvivl så lav kæbespændingstesten her.

Hvis du har kæbespændinger, kan du gå ind og tage vores gratis online videokursus ‘’Slip dine kæbespændinger.’’ Det eneste du skal er at registrere dig med din e-mail og oprette et kodeord. Med denne konto får du også adgang til Summerlind Biblioteket med med fine gaver.

Programmet er en kombination af at styrke og afspænde din muskulatur. Det har taget dig mange år at opbygge dine spændinger og det tager tid at ændre dem igen. Du kan godt, der er en genvej og det er at du lytter til din krop og mærker efter hvilke følelser du holder tilbage.
Mærk dem og lad tankerne flyve – giv efter og træk vejret. Det vi ikke vil erkende, kan vi ikke ændre. Din krop er et skattekammer af undertrykte følelser.

Det er ligesom at have en sten i skoen og du undgår at træde på den for det er ubehageligt, så du begynder at trække vægten over på det andet ben. Det andet ben bliver overbelastet og du drejer i hoften for at afbalancere din vægt, for du har stadigvæk ikke taget stenen ud af skoen. Smerten flytter sig rundt i kroppen men årsagen er ikke løst.
Når stenen langt om længe er fjernet fra skoen, har din krop opbygget nye spændingsmønstre. Hvis de har fået lov til at sidde der længe og din krop har vænnet sig til at det er din nye normale tilstand, så fortsætter du uden at tænke over det. Stenen er jo væk og det er en lettelse, men din krop er ikke længere i balance.
Ofte er der vi har ondt ikke noget at gøre med med årsagen. Derfor mærk efter hvad du arbejder med, når du gør det bevidst, slipper du mere end bare spændinger.

Når et menneske dør slapper alle musklerne i kroppen af, da der ikke længere er en bevidsthed til at påvirke dem. Du holder den spænding i din krop bevidst og ubevidst, det er din historie, dine overbevisninger, håb og drømme.

Det er ikke farligt at have kæbespændinger men det kan give store problemer på længere sigt hvis du ikke får arbejdet med dem.

Kæbeleddet en af de mest brugte led i hele kroppen, hver dag åbner og lukker du din kæbe gennemsnitlig mindst 2000 gange om dagen. Kæbemusklerne er meget kraftfulde for de presser omkring 90-110 kg når du tygger.

Hvad er kæbeleddet og hvor sidder spændingerne
TMJ – Temporal-Mandibular Joint – som er kæbeleddet
Det kan du tydeligt mærke, når du sætter en finger foran øret på begge sider af ansigtet. Sæt dem på det sted, du trykker hvis du skulle holde dig for ørerne. Du kan åbne og lukke munden, for at mærke kæbeleddet bevæge sig.
Den største af kranienerverne, trigenimusnerven, går igennem leddet. Denne nerve er ansvarlig for følelser i dit ansigt og det man kalder motoriske funktioner som at bide, tygge og synke.
Problemer med trigeminusnerven kan give spændinger i muskulaturen og til ansigt smerter.

Din kæbemuskulatur et samarbejde mellem 4 muskler men de sidder på begge sider af ansigtet. Derfor kan der komme muskelspændinger komme i musklerne, men oftest er det i de store kæbemuskler foran øret, ved kæben og tindingen du mærker det mest i.
Vi har 2 kæbemuskler på hver side af ansigtet. De stærkeste er massetermusklen og temporalismusklen. Masseter hæfter foran øret og strække sig fra kindbenet til kanten af kæben og det er her du føler kæbespændingerne mest. På siden af kraniet har du temporalis. Den er flad, vifteformet og ligger over og ind bag øjet, ved tindingen og hen over øret.
Inde i dybet af svælget sidder 1 kæbemuskel/tyggemuskel.
Den ydre pterygoidea er den eneste kæbemuskler som aktivt kan åbne munden. Den indre pterygoidea sidder på indersiden af den ydre.

Symptomer på kæbespændinger

 • Svimmelhed
 • Hovedpine
 • Nakkespændinger
 • Dårlig søvn
 • Synsforstyrrelser
 • Skærer tænder
 • Smerter i hals og skuldre
 • Snurren i tungen
 • smerter i tænder/tandkød
 • føleforstyrrelser i huden
 • omkring ansigt og hals
 • klump i halsen – globulus
 • Højtliggende vejrtrækning
 • Følelsen af kronisk
 • anspændthed
 • Tinnitus, som er en summen eller ringen for ørene
 • Spænding/smerte i kinder og/eller tindinger

Der er mange flere symptomer og de kan variere da årsagen ikke nødvendigvis er den samme. 

Blogoplæg om kæbespændinger ved Summerlind Foundation

Årsager til kæbespændinger:

Dårlig holdning
Piskesmæld
Stress
Tygger maden i den ene side
Slag på kæben eller i hovedet
Tandarbejde
Angst
At holde følelserne tilbage

Dårlige vaner:

Tyggegummi
bide i kuglepenne
bide negle
hænge foran computeren, over din tablet eller mobil
Dårlig kropsholdning
Spise hårdt slik

Mentale spændinger
Vores kæbe er påvirket af, hvordan vi har det følelsesmæssigt, vi udtrykker det også i vores sprog som for eksempel ‘’vi bider tænderne sammen’’ eller ‘’bider det i mig’’, når vi undertrykker fysisk eller psykisk ubehag.
Følelser som stress, sorg, smerte, vrede, angst, depression er alle sindstilstande vi må tage med i betragtning, når vi ser på årsagerne til dine kæbespændinger.
Det er derfor ikke altid nok at kun strække og massere musklerne.
Har du problemer med angst og angstanfald, kan du download vores guide til tre lette teknikker som kan hjælpe med at komme tilbage i din krop.

i perioder med øget stress i hverdagen forværres kæbespændinger, det er derfor vigtigt at have vaner som hjælper dig med at give slip.
Brug gerne en kort vejrtrækningsøvelse og en krops scan til at blive bevidst om din dine spændinger. Det vil hjælpe på dine spændinger uden du har rørt ved dine kæber, prøv selv at mærke forskellen.
Her er nogle ideer til hvad du kan træne dig til at gøre for dig selv i din hverdag.
Dine vaner bestemmer hvordan du har det, derfor opbyg nogle der vil støtte dig, når du har mest brug for det.

Dette hjælper:

Sig til og fra så du undgår at bide sammen
Grine er godt for dig og dine kæber.
Sæt dig ret op og ned og trække hagen ind.
Sæt dig ret op og ned og lad kæben hænge frit, uden at sidde med åben mund.

Skærer du tænder?
Kæbespændinger kan have en voldsom påvirkning af dine tænderne og give kroniske kæbesmerter når du skærer tænder.
Det er nogen som har stor glæde af en bidskinne, mens andre kan ikke sove med en. Tal med din tandlæge om dine muligheder, desværre er det i de fleste tilfælde en lindring og ikke en løsning af årsagen, men det måske være en stor hjælp til dig i din hverdag.

Sover du ikke ikke så godt om natten
Det stjæler din livskvalitet at ikke få den hvile du har brug for om natten. Du vil kunne mærke manglende energi, blive mere irriteret og få koncentrationsbesvær.

Det stjæler din livskvalitet at ikke få den hvile du har brug for om natten. Du vil kunne mærke manglende energi, blive mere irriteret og få koncentrationsbesvær.
Vi har en gratis guide du kan download ‘’Godnat og sov godt’’ eller du kan læse vores blogoplæg med mere om hvad du skal være opmærksom på, for at få en lækker skønhedssøvn.

Jeg håber, at du er blevet klogere på kæbespændinger og at du vil prøve nogle af vores gratis kurser og guides. Husk for at få adgang skal du tilmelde dig med din e-mail og bekræfte den. Bagefter har du adgang til alle de gratis kurser og Summerlind Bibliotek hvor du finder alle vores guides. Du behøver kun at registrere dig en gang.

Rigtig god fornøjelse

Caroline

Blogoplæg om kæbespændinger ved Summerlind Foundation

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

[wpforms id="1685" title="false" description="false"]

Log Ind

[wpforms id="1687" title="false" description="false"]
[wpforms id="1584" title="false" description="false"]

Log Ind

[wpforms id="1670" title="false" description="false"]
Her er en bog om, hvordan du kan ændre dit førstehåndsindtryk. Bogens kernebudskab
er, at lige som du kan træne din krop, kan du træne dit ansigt. Du kan mindske og
fjerne dine rynker gennem enkle øvelser, som du finder i bogen. 

Du kan læse om, hvad de enkelte rynker afslører om din historie og personlighed. Ved
at minimere rynkerne med bogens lette øvelser, opnår du et meget venligere og mere
imødekommende ansigt. Caroline giver råd og deler righoldigt ud af egne erfaringer. Det
gør bogen meget nærværende, så man føler, at man er i godt og kompetent selskab.

Du får et 5 ugers træningsprogram med: 
 • Morgenprogram – undgå at være morgengrim
 • Aftenprogram  – slap af og få en bedre søvn
 • Hvad afslører dine rynker om dig
 • Hjælp til hovedpine
 • Mere end 70 øvelser med billeder
 • Om ansigtets anatomi med illustrationer
”Det er ganske enkelt en genial bog, fordi den også sætter fokus på stress, og den
påvirkning som stress kan give på vores ansigt. Anbefales varmt. Henrik v. Blunck”

Du kan bestille bogen på nettet hos de fleste online forhandlere, søg på titlen ”Farvel
Rynker”, så får du den leveret lige til døren med posten inden for få dage.

Eller følg linket her og bestil den hos Saxo.
[wpforms id="1553" title="false" description="false"]

Log Ind

[wpforms id="1648" title="false" description="false"]
[wpforms id="1656" title="false" description="false"]
[wpforms id="1572" title="false" description="false"]

Log Ind

[wpforms id="1578" title="false" description="false"]

Log Ind

[wpforms id="1665" title="false" description="false"]

Hej
Tak for din besked. Du vil blive kontaktet så hurtigt som muligt.

De bedste hilsner

Caroline Summerlind
Summerlind Foundation