fbpx
Blogoplæg om søvn ved Summerlind Foundation

Godnat og sov godt

Kender du også til at ligge i din seng og vente på søvnen skal komme men istedet er der bare uro og tankemylder?

Det er møjirriterende og det stæler din energi livskvalitet.
I lange perioder har det været en stor del af mit liv og jeg indrømmer, at jeg har prøvet at bruge sovemedicinen Diacapam og naturlig valerian for at sove.

Som barn kunne jeg sove fra alt. Min mor havde ingen problemer med at få mig i seng, for kl. 20.30 var jeg selv på vej. Mine øjne var så tunge, at jeg ikke orkede mere. Jeg kunne blive temmelig umulig at have med at gøre.

I dag kan jeg godt holde lidt længere, men jeg indrømmer, at sene aftaler bare ikke er mig. Min hjerne er ikke så skarp, og mit humør er knap så entusiastisk. Min søvn er meget vigtig for mig, og jeg har igennem længere perioder haft problemer med at sove. Det var et helvede, og det vil jeg ikke ønske for andre.

Du kan lære at sove godt. Ja, du læste rigtigt. Det kræver, at du lægger dine vaner om og du begynder at værne om din søvn.

Din søvn er som en vaskemaskine for din hjerne, genopbygger din krop, afgøre din mentale styrke og dit personlige overskud, stryker din kreativitet og meget mere.
Når vi ikke tager vores søvn alvorligt, koster det os mere end hvad vi forveneter.
For lidt søvn gør dig tykkere, mere irritable, dummere, får dig til at fungere som en beruset. Din krop og din hjerne har brug for hvile for at kunne yde mere for dig.

Blogoplæg om søvn ved Summerlind Foundation

En god nattesøvn gør underværker
Desværre er det ikke alle der kommer lige let til den blide søvn.

Jeg anbefaler dig at lave en aftenrutine, som indstiller dig på, at du skal sove.
Du træner din krop til at slappe af og gøre dig mentalt klar til at sove.

Det tog mig mange forsøg at finde ud af, hvad der virkede for mig, men her er en guide med de ting, som jeg har i mit aften ritual.

Når du opretter en sengetidsrutine og så hold fast i den. Din krop vil indstille sig på at, nu skal den slappe af og du vil mentalt koble fra, når det er blevet en vane.
Din hjerne elsker vaner og du kan selv sammensæt din ideelle aften rutine, hvor du kan gøre dig klar til næste dag, laver en aften selvpleje rutine, vælger de aslappende vaner som viker for dig.

Gode sengetids vaner :

 • Undgå at se TV eller tage computeren med i seng
 • Skru ned for lyset – din krop reagerer ved at kroppen indstiller sig på at skulle sove
 • Få dig en fast sengetid og stå op til samme tid hver morgen
 • Stræk godt ud i kroppen for at du føler dig afspændt
 • Sørg for, at soveværelset er ryddet op, mørkt og behageligt
 • Dæk evt. øjnene med en maske, som giver et let tryk på øjnene og skærmer for lyset
 • Massér dig selv, og smør dig ind
 • Lav vejrtrækningsøvelser – det sænker dit blodtryk
 • Tøm dit hoved for tanker ved at skrive dem ned på papir. Slut af med at skrive tre ting, du er taknemmelig for
 • Undgå sukker, alkohol og caffein 4 timer før sengetid

Ingen TV og lad være med at tage computeren med i seng
Undgå brug af teknologi inden du går i seng på grund af det har et blåt lys, som forsinker produktionen af ​​melotonin, som er et søvnintroducerende hormon. Hjælp dig selv og flyt din elektronik ud af soveværelset for at opnå en bedre søvn.

Ingen snooze-knap, stå op når uret ringer
Din søvn vil blive fragmenteret, som  gør at den er af ​​lav kvalitet.
Hver gang du trykker på knappen forbereder du kroppen på en ny søvncyklus, som du ikke når at afslutte, der resulterer i træthed og manglende overskud i løbet af dagen. Istedet sæt din alarm til den til samme tid hver dag. Din krop vil vænne sig til rutinen og selv vågne op når tiden er inde.

Det kan jeg varmt anbefale, for jeg bruger sjældent selv en alarm og det gør at min morgen starter med min krop er klar og indstillet på at komme igang. En kærlig gave jeg giver mig selv, da jeg bliver så forskrækket at alarmen ringer, når jeg ikke er klar og lægger i en dyb søvn. 

Svært ved at koble fra
Når jeg er ekstra træt og udkørt men ved at jeg får svært ved at koble fra når jeg lægger mig ned for at sove. Min bedste genvej til søvn er et dejligt varmt afslappende bad

For træt til at sove
Jeg har stået i en situation, hvor jeg troede, at jeg havde for meget energi til at sove. Men jeg fandt ud af, at jeg var for udmattet til at sove.
Det var noget af en overraskelse for mig, men jeg fik hjælp af en dygtig yogalærer. Hver aften tager jeg mig tid til at lave forskellige dybe stræk, så min krop er tilpas afslappet, beriget af god energi og føles i balance. Absolut en fantastisk gave at give sig selv. Jeg bruger ca. 10 minutter hver aften, alt efter behov.

Hvorfor dit soveværelse skal være helt mørkt
Søvnforskeren professor Jürgen Zulley har lavet forsøg, der viser, at lys opfanges af øjet og sendes til pinealkirtelen dybt inde i hjernen. Denne kirtel kontrollerer kroppens døgnrytme , ved hjælp af hormonet melatonin. Mørke skaber ro, mens selv det mindste lys påvirker din søvn og kan gøre den mere urolig og overfladisk. Med lys i soveværelset risikerer du derfor at vågne op og være irriteret og kunne præstere mindre.

Ingen alkohol før du sover
Alkohol kan gøre det muligt for raske mennesker at falde i søvn hurtigere, men desværre reducerer det Rem-søvnen som er den fase af søvn, der er forbundet med det dybe drømmestadie. Er der forstyrrelser i REM-søvn kan det give irritation i dagtimerne.
Koffein er et stimulerende middel og kan i moderate doser blokere søvn-neurotransmittere, det resulterer i søvnløshed.
Raffineret sukker kan stresse de organer, der er ansvarlige for hormonreguleringen – det får  dig til at vågne om natten.

Disse ting kan også påvirke din søvnkvalitet:

 • Usund kost
 • Uheldig livsstil
 • Pengeproblemer
 • Stress
 • Problemer i parforholdet
 • Medicinbrug
 • Stimulanser som koffein og cigaretter
 • Rod i soveværelset
 • Angst
 • Voldsom træthed

Sovemedicin hjælper ikke på det problem, som skaber dit søvnbesvær. Den er ikke altid effektiv, og den kan have bivirkninger. Det kan sagtens være, at søvnproblemerne vender tilbage, når du stopper med at tage medicinen.

For lidt søvn påvirker fedme
Forskellige studier har vist, at for lidt søvn påvirker søvnkvaliteten og på sigt kan resultere i sygdom og/eller fedme.
Årsagen er, at kroppen mellem kl. 23 og kl. 03 udskiller ekstra kolesterolsænkende væksthormon og det fedtnedbrydende hormon leptin. Hvis du ikke sover inden for dette tidsrum, lagrer kroppen fedt i stedet for at forbrænde det.

Det øger risikoen for:

 • forhøjet blodtryk
 • diabetes
 • hjerteanfald

Vidste du at du taber dig mere ved at sove end ved at se fjernsyn?

Sidst men ikke mindst, du bliver mindre morgengrim!
Læs mere om Undgå at være morgengrim.
Det er vigtigt at vi sover godt når vi taler om at se godt ud og anti-aging.
Under søvnen laver din krop vækst hormon, som giver dig det ungdommelige udtryk med vitalitet og fjedrende skridt. Søvn genopbygger og renser din krop og det er vigtigt du respekter din naturlige døgnrytme.
Når du ikke sover nok, kan du få mørke rande under øjnene og poser under øjnene på grund af væske ophobes i kroppen.

Huffington har udgivet en bog om søvn ‘’The Sleep Revolution’’ som understreger hvor vigtig en god kvalitets søvn er. Jeg kan varmt anbefale dig den, den fik mig til at tænke mere over hvad kvalitetssøvn betyder for mig og hvor meget mit liv har ændret, sig siden det er blevet en prioritering i min hverdag.

Glem ikke at downloade min guide hvor jeg deler mine aftenritualer.

Jeg håber for dig, at du sover godt og får al den hvile du trænger til. Når du får det, mærkes livet bedre, gladere med mere solskin og smil for du har mere overskud til din dag.

Godnat og sov godt

Caroline

Blogoplæg om søvn ved Summerlind Foundation

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

[wpforms id="1685" title="false" description="false"]

Log Ind

[wpforms id="1687" title="false" description="false"]
[wpforms id="1584" title="false" description="false"]

Log Ind

[wpforms id="1670" title="false" description="false"]
Her er en bog om, hvordan du kan ændre dit førstehåndsindtryk. Bogens kernebudskab
er, at lige som du kan træne din krop, kan du træne dit ansigt. Du kan mindske og
fjerne dine rynker gennem enkle øvelser, som du finder i bogen. 

Du kan læse om, hvad de enkelte rynker afslører om din historie og personlighed. Ved
at minimere rynkerne med bogens lette øvelser, opnår du et meget venligere og mere
imødekommende ansigt. Caroline giver råd og deler righoldigt ud af egne erfaringer. Det
gør bogen meget nærværende, så man føler, at man er i godt og kompetent selskab.

Du får et 5 ugers træningsprogram med: 
 • Morgenprogram – undgå at være morgengrim
 • Aftenprogram  – slap af og få en bedre søvn
 • Hvad afslører dine rynker om dig
 • Hjælp til hovedpine
 • Mere end 70 øvelser med billeder
 • Om ansigtets anatomi med illustrationer
”Det er ganske enkelt en genial bog, fordi den også sætter fokus på stress, og den
påvirkning som stress kan give på vores ansigt. Anbefales varmt. Henrik v. Blunck”

Du kan bestille bogen på nettet hos de fleste online forhandlere, søg på titlen ”Farvel
Rynker”, så får du den leveret lige til døren med posten inden for få dage.

Eller følg linket her og bestil den hos Saxo.
[wpforms id="1553" title="false" description="false"]

Log Ind

[wpforms id="1648" title="false" description="false"]
[wpforms id="1656" title="false" description="false"]
[wpforms id="1572" title="false" description="false"]

Log Ind

[wpforms id="1578" title="false" description="false"]

Log Ind

[wpforms id="1665" title="false" description="false"]

Hej
Tak for din besked. Du vil blive kontaktet så hurtigt som muligt.

De bedste hilsner

Caroline Summerlind
Summerlind Foundation